HFC Storica

Onze Sponsoren

U bent hier> Home>Nieuws>Nieuws

Nieuws

HFC Storica gaat samenwerken met Ulu Spor

BRON: Sportief Zwolle

De Zwolse voetbalclubs HFC Storica en Ulu Spor hebben de handen ineengeslagen en zijn een samenwerkingsverband met elkaar aangegaan. Beide clubs zijn gevestigd op sportpark Het Hoge Laar en kampen met teruglopende ledenaantallen. “Als wij nu niks doen, dan wordt het voor ons een heel moeilijk verhaal”, stelt HFC Storica-voorzitter Freddy Jansen, die ook graag Dieze West had betrokken bij de samenwerking.

 Naar het voorbeeld van fusieclub en tevens buurman HC Zwolle besloot Freddy Jansen om Chris Smit te benaderen, om als onafhankelijke bemiddelaar op te treden voor een mogelijke samenwerking tussen de drie voetbalclubs op sportpark Het Hoge Laar. “Chris is oud-voorzitter van CSV ’28 en heeft verstand van zaken”, vertelt Jansen, die al in januari voor het eerst om tafel zat met alle partijen. “In eerste instantie was ook Dieze West aangeschoven, maar die club is na het eerste gesprek afgehaakt. Dat vind ik overigens wel jammer, want een samenwerking tussen alle clubs was volgens mij beter geweest.”

Op de vraag waarom Dieze West niet verder is meegegaan in de plannen is secretaris Jessica Mulder duidelijk. “Na dat oriënterende gesprek in januari zijn wij inderdaad afgehaakt, want financieel gezien is er voor ons geen noodzaak om samen te werken”, aldus Mulder, die verder geen behoefte heeft om er meer over te zeggen. Het wegvallen van Dieze West weerhield bemiddelaar Chris Smit er niet van om samen met Storica-voorzitter Freddy Jansen en Ulu Spor-voorzitter Erman Schuurman verder in gesprek te gaan. “Klopt, er zijn meerdere gesprekken gevoerd en afgelopen maandag zijn daar in de kantine van Ulu Spor ook de leden bij betrokken. Chris heeft maandag middels een duidelijke presentatie de plannen uiteengezet en met algehele stemmen is vervolgens de samenwerking goedgekeurd”, vertelt Jansen.

Inmiddels is er begonnen met het samenstellen van werkgroepen, bestaande uit leden van beide verenigingen, die de diverse mogelijkheden gaan onderzoeken. “In eerste instantie richten we ons op een gezamenlijke jeugdafdeling en zullen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid profileren in de omliggende wijken Aalanden en Holtenbroek”, zegt Ulu Spor-voorzitter Erman Schuurman. “Voor mijn part spelen de kinderen uit genoemde wijken eerst samen onder de naam ‘FC Het Hoge Laar’ of iets dergelijks. En wie weet komt het dan in de toekomst wel tot een fusie”, zegt Freddy Jansen, die tot slot aanstipt dat zowel zaterdagclub HFC Storica als zondagclub Ulu Spor over een eigen clubhuis beschikt. “Ze zitten alleen beide niet vol. En gezien de stijgende kosten kunnen we nu dus gaan bekijken hoe het één en ander samen te exploiteren valt.”

Chris Smit positief over ‘FC Het Hoge Laar’

 “Samen sta je sterk en samen kun je sterker worden.” Het zijn de woorden van Chris Smit, die de rol van onafhankelijke bemiddelaar op zich heeft genomen om de voetbalclubs op sportpark Het Hoge Laar tot elkaar te brengen. “Ik ben zeker positief gestemd, want anders was ik wel gestopt met het aanjagen van dit proces”, zegt Smit.

Chris Smit vervulde in het verleden functies bij verschillende Zwolse voetbalclubs en was jarenlang voorzitter van CSV ‘28. Hij hanteerde tevens de voorzittershamer tijdens de verhuizing van CSV ‘28 naar Stadshagen. “Klopt en ik heb in mijn leven ook het nodige maatschappelijk werk gedaan. Daarnaast vind ik het gewoon leuk om als aanjager te fungeren”, aldus Smit, die begin januari voor het eerst met Dieze West, HFC Storica en Ulu Spor (de drie voetbalclubs op sportpark Het Hoge Laar) om tafel ging. “De drie partijen waren tijdens dat eerste gesprek heel enthousiast, maar helaas is Dieze West afgehaakt”, vertelt Smit, die in eerste instantie door Storica-voorzitter Freddy Jansen was benaderd om als onafhankelijke bemiddelaar te fungeren.

“Freddy heeft mij inderdaad gevraagd om te helpen. Ik vroeg hem vervolgens wel gelijk wat hij graag wilde bereiken. Een keer samen koffiedrinken is leuk, maar het is wel handig om te weten op welke fronten samenwerking wenselijk is”, stelt Chris Smit, die snel is gestart met het maken van analyses van de drie Zwolse voetbalclubs. “Ik heb mijn bevindingen teruggekoppeld naar de clubs en na meerdere gesprekken met de voorzitters van Ulu Spor en Storica is er afgelopen maandag, in het bijzijn van de leden van de clubs, een samenwerkingsovereenkomst gesloten.” Smit vindt het vooral belangrijk dat de leden achter het initiatief staan. “Iedereen zit er ‘open-minded’ in en daar ben ik blij mee. Want als je gelijk al de hakken in het zand zet, dan is het lastig om hobbels glad te strijken.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Volgens de bemiddelaar liggen er op meerdere vlakken kansen voor Ulu Spor en HFC Storica. “Natuurlijk komt het financiële aspect om de hoek kijken, want als beide clubs op deze wijze doorgaan dan is er over vijf jaar van bestaansrecht geen sprake. Je moet als club rekening houden met toekomstige ontwikkelingen. De investeringen van de overheid lopen bijvoorbeeld terug, dus het kan maar zo zijn dat je over twee of drie jaar je eigen gras moet gaan maaien. Dan kun je achterover leunen en naar de gemeente wijzen of nu zelf initiatief nemen en gaan samenwerken”, zegt Chris Smit, die ook veel waarde hecht aan de maatschappelijke rol van de clubs. “In de wijken Holtenbroek en Aalanden wonen heel veel kinderen die behoefte hebben aan voetbal. Daar zit dus voldoende potentie.”

Of de samenwerking tussen Ulu Spor en HFC Storica in de toekomst leidt tot een fusie, dat weet Smit niet. “Ik sluit niets uit. Een fusie lijkt mij nu nog een stap te ver, want juridisch heeft dat ook nogal wat voeten in aarde. Maar afgelopen maandag viel al de naam ‘FC Het Hoge Laar’ voor een gezamenlijke jeugdtak. En waarom ook niet? Op die manier breng je diversiteiten al op jonge leeftijd bij elkaar. Ik merk in ieder geval dat de intentie om samen te werken er weldegelijk is. Dat is positief.”

 

Activiteiten

Er zijn geen activiteiten gevonden.

Word lid van HFC Stroica! Klik hier Wie zijn er jarig? Klik hier